Ledarhundens dag
Det är den 24 april och ledarhundens dag! Det firar vi genom att Isabelle Ulfsdotter tar oss med till äventyrliga Hasse Börjesson, som bland annat reser till Nordnorge och fiskar tillsammans med sin ledarhund Jara. Hasse har rest mer sedan han förlorade synen än tidigare och han älskar vildmarken i Lofoten, där han har spelat in de fantastiska naturljud som vi får höra i reportaget.
Diskrimineringsombudsmannen DO har i allt fler fall satt ner foten och påvisat diskriminering av ledarhundsförare. Nu har DO uttalat sig i fallet då Isabelle Ulfsdotter blev nekad studentboende med sin ledarhund. Vi får en pratstund med Isabelle och Niklas Mattsson, som kommenterar DO:s allt tydligare hållning.
Ledsagning på agendan i riksdagen
Den 11 april bjöd Synskadades Riksförbund tillsammans med Christofer Bergenblock (C) och Dan Hovskär (KD) in till ett lunchseminarium på ämnet ledsagning. Socialstyrelsen redogjorde för resultaten i sin kartläggning som snart har ett år på nacken och Thaer Tomma från Unga med synnedsättning gav ett starkt vittnesmål om hur begränsande livet blir när man som ung försöker forma sin tillvaro utan ledsagning.
Länk till inslaget om ledsagning från LoR: Ledsagning på riksdagens bord | Läns och Riksnytt (lansochriksnytt.se)
Läns och Riksnytt finns även som app:
LoR Play – Appar på Google Play
LoR Play i App Store (apple.com)
Mänskliga rättigheter, CRPD och Genève
Den 11–12 mars 2024 träffade Sveriges regering FN:s övervakningskommitté för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) och fick kritik på en rad punkter. Anna Quarnström, förbundsjurist, samt Cecilia Ekstrand, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund, var på plats i Genéve. För Synpodden berättar de om granskningen och hur Sverige brister i sitt rättighetsarbete.
Universell utformning
Isabelle Ulfsdotter har träffat Emil Erdtman under hans disputation, då han lade fram sin avhandling ”Universell utformning i praktiken – förståelse, genomförande och samskapande”. Vi får höra vad universell utformning handlar om och hur det kan användas för att göra samhället mer tillgängligt.
Techpepp
I Techpepp kör vi denna gång Windows och pratar om spännande nyheter i skärmläsaren Jaws 2024.
Vi börjar med funktionen Picture smart som genom kraften i AI nu också kan tolka bilder. Notera dock att denna funktion fortfarande är i betastadiet och behöver därför aktiveras via alternativet ”Kommande funktioner” under Inställningsmenyn i Jaws.
Claudio visar följande skiktade kommandon för Picture smart:
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan C, för att beskriva den aktiva kontrollen.
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan W, för att beskriva det aktiva fönstret.
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan S, för att beskriva hela skärmen.
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan frågetecken, för att få upp en lista med tillgängliga kommandon. (Notera att frågetecken går att använda i alla dessa skiktade kommandon i Jaws för att läsa mera), så vill du utforska fler kommandon kan du använda:
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av frågetecken, för att få upp en lista med alla tillgängliga skiktade kommandon.
Vi kikar även på funktionen Ansikte i fokus som används för att kontrollera så att datorns kamera fungerar korrekt och fokuserar på dig.
För att aktivera Ansikte i fokus använts det skiktade kommandot:
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av F och sedan O, tabba runt i dialogen som öppnas för att hitta fler kontroller och alternativ.
Sist men inte minst nämner vi också funktionen Delad punktskrift som möjliggör visning från två olika ställen eller vyer på samma punktrad genom olika möjliga så kallade Punktskriftsvyer. För att öppna dialogen över tillgängliga Punktskriftvyer används kortkommandot:
Jaws-tangenten + alt + V, i dialogen som öppnas finns en lista över olika vyer/alternativ, tabba för att läsa om respektive Punktskriftsvy.
På följande länk finns detaljerade instruktioner om samtliga nyheter i Jaws 2024: Vad är nytt i JAWS 2024
Programledare: Claudio Quitral och Monica Walldén Reporter: Isabelle Ulfsdotter Ljudtekniker: Johan Häglerud