Vad handlar fri bevisföring och bevisprövning om i praktiken? Vad menar domare när de talar om trovärdighet och tillförlitlighet? Invändningen ”objection, your honour!” i amerikanska rättssalar – vad handlar den om, och varför hörs inte motsvarigheten under svenska rättegångar? Det är några av de frågor som tas upp i det fjärde avsnittet av Domstolspodden. En annan fråga rör rättegångsbalken, som sedan 1948 styr hur rättegångar ska genomföras. Hur står denna 69-åring sig i dag, sett i ljuset av utvecklingen med bland annat allt fler stora och komplicerade mål?
Den 5 december 2017 överlämnades delbetänkandet ”Tidiga förhör – nya bevisregler i brottmål” till regeringen. Som experter i utredningen deltog bland andra Ylva Norling Jönsson lagman på Helsingborgs tingsrätt och Ola Stoltz, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning. I podden berättar de om ny teknik som polisen börjat använda och hur lagen kan behöva uppdateras för att tillåta nya typer av bevis.
Gäster: Ylva Norling Jönsson, lagman i Helsingborgs tingsrätt, Johan Kvart, lagman i Göteborgs tingsrätt
Programledare: Jesper Nietsche, presskommunikatör, Domstolsverket
Producent: Andrea Lindblom, administrativ chef, Helsingborgs tingsrätt
Ljudtekniker: Fredrik Lassen, kommunikatör, Helsingborgs tingsrätt och Per Carlsson, grafiker, Domstolsverket
Vi vill gärna veta vad du tycker om Domstolspodden! Har du det perfekta ämnet eller vet du någon som skulle passa perfekt som gäst i ett kommande poddavsnitt? Skriv till oss på domstolspodden@dom.se eller använd hashtaggen #domstolspodden på Twitter så hittar vi dina kommentarer.
Transkribering av avsnittet